FETÖ SUÇLARINDA HAGB (HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİYE BIRAKILMASI) KARARLARI MEMURİYETE ENGEL Mİ
Türk Ceza Kanununun Millete ve Devlete Karşı Suçlar başlıklı dördüncü kısmının; dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci bölümlerinde düzenlenmiş olan Devletin Güvenliğine, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine, Milli Savunmaya, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ile Casusluk suçlarından hüküm giyen kişiler Devlet Memurları Kanununa göre memur olamazlar. Bu suçlardan hüküm giyenlerde verilen cezanın miktarı önemli değildir. Hükümlü bu suçlardan dolayı bir günlük ve ya hapis cezası alması önemli değildir. Hükmedilen bu ceza affa uğrasa dahi, yine de memur olamaz. Ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesinden yararlanmış olan kişilerin henüz kesinleşmiş bir mahkûmiyeti olmadığından ve yine denetim süresini iyi halle geçirmiş olan kişiler hakkında da açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verileceğinden bu kişilerin memur olmaları mümkündür. Zira haklarında kesinleşmiş bir mahkumiyet karar bulunmamaktadır.
Danıştay 12. Dairesi 2013 tarihli bir kararında Sanık hakkında HAGB kararı verilmiş olmasının memuriyete etki etmeyeceği açıkça belirtilmiştir. Karar şu şekildedir.
“657 sayılı Yasa’nın 48/A-5, 98/b maddeleri uyarınca tesis edilecek işlemlerin tamamen ceza yargılamasının sonucuna bağlı olması ve işlem tarihinde davacı hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunması nedeniyle dava konusu hukuka uygun olarak tesis edilmiş ise de; mahkumiyet hükmü davacının başvurusu üzerine uyarlanmış ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesi uyarınca davacı hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiştir. Hagb kararı verilmesi nedeniyle davacının memuriyet görevine son verilmesi hukuka aykırıdır (Danıştay 12. Daire – Karar: 2013/439).
Khk ile ihraç edilip fetöden hagb alanların göreve geri dönebilmeleri mümkün mü ?
Hagb kesin bir hukuki işlem değil.Dolayısıyla memuriyete engel değil. Ancak beyanlarda anlatımlar ve dosyadaki diğer deliller dikkate alınır.
Ben Jandarma personeliyim ve Feto EP den faydalanarak 5 yıl süre ile HAGB kararı aldım. Meslekten ihraç edilecegim söylendi. Sonuç ne olur? Artık bize bu memlekette ekmek yok mu?
Hagb kesin bir hukuki işlem değil.Dolayısıyla memuriyete engel değil. Ancak beyanlarda anlatımlar ve dosyadaki diğer deliller dikkate alınır. Siz ihraç olması durumunda idari dava açacaksınız.
Merhabalar,
Şahsım hakkımda değil ancak babam hakkında açılan bir fetö soruşturması sonucu Hagb kararı verildi. Memuriyet atamalarında mülakat süreçlerinde problem yaşama ihtimalim var mı acaba? var ise de suçun bireyselliğin dair bir dava açılmasının olumlu sonuçlanma ihtimali var mıdır?
Teşekkürler
Güvenlik soruşturmalarına ilişki ilgili madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak yine de olumsuz sonuçlanması halinde bu işleme karşı idari iptal davası yoluna gidilebilir.
Merhaba bu konu hakkında kesin bir bilgiye ulaşabildiniz mi acaba bende aynı şekilde hagb li ogretmenim
Ben güvenlik soruşturmasıni geçerek öğretmen olarak atandım ancak atandıktan kısa süre sonra hakkımda feto den dava açıldı. Mahkeme hakkımda HAGB kararı verdi. Şimdi ben geri memuriyete dönebilir miyim? 2 aydır açıga alınmış bekliyorum.
Hagb kesin bir hukuki işlem değil.Dolayısıyla memuriyete engel değil. Ancak beyanlarda anlatımlar ve dosyadaki diğer deliller dikkate alınır.
Sunucunuz ne oldu hocam merak ettim inşallah geri donmussunuzdur
Hocam göreve devam ettiniz mi merak ettim. Aynı durum bende de bar.
Sonucunuz ne oldu acaba memuriyete devam ediyor musunuz
Merhaba emre bey. Sizinle aynı durumdayım nasıl bir karar çıktı acaba söyleyebilir misiniz?
İyi günler. Esim doktor ve 2019 ekim ayinda fetoden ihrac oldu. Mahkememiz 2020 subat ayinda oldu ve hagb aldi. Meslege donmesi mumkun mu
Hagb kesin bir hukuki işlem değil.Dolayısıyla memuriyete engel değil. Ancak beyanlarda anlatımlar ve dosyadaki diğer deliller dikkate alınır.
HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİYE BIRAKILDI YA MEMURLUK İÇİN ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMA MI YOKSA KHK İLE İŞTEN ÇIKARILDIĞIMIZ İÇİN BAKANLIĞA MI BAŞVURU YAPACAĞIZ.
Ben HAGB aldım ancak kurum henüz mahkeme kararını beklemeden beni ihraç etti. Gerekçe olarak da hakkımda açılan davayı gçsterdi. O hal komisyonu başvurumu reddetti. Şimdi idare mahkemesinde davam. Sizce iade olmaö mümkün mü.
Hagb kesin bir hukuki işlem değil. Ancak beyanlarda anlatımlar ve dosyadaki diğer deliller dikkate alınarak idari işlem tesis edilebilir.
Memuriyete yeni atandım 1 aylık memurum ve 2012 yılında fetö evinde kaldıgıma dair tanık beyanı var etkin pişmanlık tan yararlanıp hagb alırsam memurluktan çıkarılır mıyım?
Ben adalet bakanlığı personeliyim ihraç oldum hagb aldım sonrasında idare ve bölge idare red verdi şuan dosya danıştayda 9 aydır tetkik hakimine gidecek diye bekliyorum ne kadar zamanda sonuçlanır ve sonuç ne ola bilir
Merhabalar benim hakkimda (fetö) herhangi bir ceza verilmedi yani 1 yil sureyle denetimli serbestlik dendi ve ne hagb nede 1 gun dahi ceza verilmedi,fakat şoyle bir yazi geciyor,her ne kadar sucu islemis olsada ceza ya hükmolunmamasina siye karara baglandi ögretmenim ve kpss de atanmama engel midir bu karar?
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmiş anladığım kadarıyla. Kanunen engel değil aslında. Ancak yine de başvurduktan sonra alınmaması halinde bu işleme karşı dava açılabilir
Merhaba Eşim TSK mensubu ihraç edilip HAGB aldı .idare mahkemesinden red beklerken idare mahkemesi eşimi duruşmaya çağırıyor sizce bu umut verici bir durummu ne yapmamız gerekiyor ?
İdare mahkemesi ancak siz duruşma isterseniz duruşma yapar. Yani duruşmaya çağrılma sebebiniz dava dilekçenizde duruşma istemeniz olsa gerek.
ben üniversite mezunuyum babama fetö den dolayı dava açıldı ve denetimli serbest olarak bırakıldı. denetimli serbest sürecinde de vefat etti. dava sonuçlanmadı yani. 27. dönem Pomem’e başvurmuş spor ve ön sağlık aşamalarını geçmiştim. mülakata girdim o da gayet iyiydi. sonuçta başarısız oldum. bu durumun babamla ilgisi varmıdır. Eğer böyle bir durum varsa ben bütün memurluklara başvuru yapamıyacakmıyım.
Cezaların şahsiliği ilkesi var. Bu nedenle babanızın varsa bir kusuru bundan kendisi sorumludur. Siz memuriyete alınmama işlemine dava açabilirsiniz. Kurumun savunması geldikten sonra hangi sebepten dolayı alınmadığınızı anlayabilirsiniz.